Pavučina lží aneb jak se dělá řemeslo

30.06.2014 17:57

Myslím, že bez debat můžeme říct, že Dan Brown je vynikající spisovatel.Způsob, jakým mísí realitu a fikci je obdivuhodný. Pavučina lží je román, kde je fikce výborně zakamuflovaná, že by se vlastně něco podobného mohlo doopravdy stát.

Děj

Celý příběh se odehrává primnárně na dvou místech: ve Washingtonu D. C. a daleko na severu, na ledovci u ostrova Ellesmere. Dvě místa tedy zároveň sledují dvě dějové linie, politickou a výzkumnou.

Politická linie sleduje senátora Sedgewicka Sextona, který usiluje o získání pozice prezidenta. Jeho kampaň vede hlavně kritika vesmírné společnosti NASA a jejího ohromného rozpočtu. Na druhé straně je prezident Zachary Herney, který jakožto čestný muž odmítá odzbrojit svého protivníka podobnou aférou jako jsou sexuální výstřelky nebo braní úplatků od kosmických společností. Za každou cenu podporuje NASA a zoufale potřebuje nějakou záchranu.

Na druhé straně sledujeme Rachel Sextonovu a její společníky, jak se dostávají k převratnému objevu - tři století starý meteorit nese známky života z jiné planety!

Styl

Nebudu samozřejmě prozrazovat vše, to už si musíte přečíst sami. Hlavní je pro mě zpracovnání celého textu.

Dan Brown výroně pracuje s celým dějem. Obě děějové linie spolu souvisí, neustále se vyvíjí a dokonce se nedá říct, že by jedna byla jen doplňkem druhé a byla třeba nudnější.

Celkové zpracování je výborně koncipované. Nestane se vám, že byste se dostali do čistě popisné pasáže, která vás bude nudit tak, že začnete přeskakovat řádky. Pokud už Brown déle popisuje, popisuje s lehkostí, která vám nemůže připadat nudná. Občas se dostane i n a detailnější popis technologie nebo stroje, ale nikdy vám takový popis nebude připadat jako z učebnice, všechny jsou zajímavé a čtivé.

Dialogy Brown zvládá taktéž skvěle. Jsou přirozené a vycházejí z aktuální situace. Debaty jednotlivých politiků působí profesionálně a reálně. Dokážete s představit intonaci hlasu jednotlivých postav.

Shrnutí

Celá kniha je jednoduše výborně napsaná. Děj plyne lehce, postavy jsou uvěřitelné, každá má svou vlastní charakteristiku. Pět set stránek uteče jako voda a vy můžete knihu odložit s vědomím, že jste nejen přečetli úžasný příběh, ale i jste se něco dozvěděli.