Vyjádři se psaním

30.03.2014 18:32

Existuje spousta lidí, kteří si jen tak píší pro zábavu, baví je vymýšlet nové světy, zachytávat okamžiky života, představovat si nejrůznější situace. Za tím vším, troufnu si říct, stojí touha vyjádřit sám sebe.

I když píšeme jen do šuplíku, pořád do každého textu vložíme obrovský kus vlastní osobnosti. Jednu situaci mohou dva lidé popsat naprosto rozdílně, záleží jen na to, jaký má autor vlastní názor, jak ho pojme a co tím chce vyjádřit. Vidím to dnes a denně, jakmile začnu psát, ponořím se do toho, a věty, které plynou, jsou odrazem mě samé, mé duše a nitra.

Někdy nám tohle všechno může přijít na škodu. Vyjádříme se natolik, že se bojíme dílo zveřejnit - připadá nám, že po přečtění nám všichni musí vidět do hlavy. Nebojte se toho. Text, který napíšete bez toho, aniž byste danou situaci zažili nebo si představili, že jste se v ní ocitli, nikdy nebude tak kvalitní a uvěřitelný. Bude tomu chybět pocit, emoce. Budete tomu chybět vy.

Chci tím říct, abyste se nebáli vyjádřit sami sebe. Pokud jste z nějakého zážitku emocionálně vyčerpaní, cítíte zoufalství, povídka o tom napsaná, kde vložíte sami sebe, bude mnohokrát lepší.

Vyjádřete se. Je to jednoduché a dodá to všem vašim textům tu potřebnou šťávu. Je to stejné, jako když něčemu věříte - pak dokážeme nemožné.